LOGOPÈDIA: MÉS QUE ENSENYAR A DIR LA “R”

D’ençà que vaig partir a estudiar, quan em demanen que he estudiat o a què em dedic i responc que sóc logopeda hi ha gent que contesta: logopeda? Ah sí! Allò dels peus (error), d’altres s’hi apropen un poc més, i em diuen: ah! Mostres a xerrar bé als fillets (sí, però entre altres coses) o et demanen: tu eres pedagoga no? Nooo! LO-GO-PE-DA.

I és que la logopèdia tot i que en molts països és una professió de prestigi, a Espanya encara no és gaire coneguda.

A què ens dediquem els logopedes?

Imaginem per un segon com seria un món sense comunicació, sense que ens poguéssim relacionar… I què passaria si de sobte perdéssim la veu? O deixéssim d’escoltar? I si no tinguéssim la capacitat d’empassar? Podríem sobreviure?

Els humans som éssers socials, necessitam relacionar-nos per sobreviure i el llenguatge oral ens permet fer-ho. El llenguatge ens fa humans. Tot i que l’empram sense adonar-nos, és una habilitat molt complexa on sovint tenim dificultats. Els logopedes som els professionals que  les tractem. 

Així, no només mostram a pronunciar bé, i no només feim feina amb fillets, els problemes que tractam tenen a veure per una banda amb la comunicació, que és molt més que pronunciar, també té a veure amb la veu, l’audició, el llenguatge, la cognició, llegir, escriure, comprendre… i per l’altre amb l’alimentació, deglució i respiració. 

 

La logopèdia és la disciplina sanitària que s’encarrega de l’estudi, la prevenció, l’avaluació, el diagnòstic i el tractament de les alteracions en la comunicació humana i les funcions associades com la deglució o la respiració.

 

És una professió que es considera molt jove, tot i que fa poc que ha estat batiada, fa molts anys que existeix i ha ajudat a millorar la qualitat de vida de moltes persones. Qui no ha vist la pel·lícula «El discurso del Rey» on un logopeda ajuda al Rei George V a fer un discurs sense tartamudejar?

Qui necessita anar al logopeda?

  • Coneixes algú que no acabi de pronunciar bé un o diversos sons?
  • O algú que fa embuts quan xerra?
  • Ets mestra, o dependenta i de tant xerrar perds la veu amb facilitat?
  • Tens un fill o un nét que no li agradi menjar quasi res?
  • Col·loques bé la llengua a l’hora d’empassar? De no ser així pot ser que et descol·loquis les dents i necessitis ortodòncia.
  • Coneixes algú amb Alzheimer, Parkinson o que hagi tingut un ictus i que tingui problemes per parlar o inclús per deglutir?
  • I a l’escola? No tots els fillets poden llegir, escriure, prestar atenció, fer redaccions, entendre les explicacions dels mestres o dels llibres amb facilitat…
  • Coneixes cap fillet que hagi estat prematur, o tingui Trastorn de l’Espectre Autista, Paràlisi Cerebral, síndrome de Down o sigui sord?

Els logopedes podem ajudar a totes aquestes persones amb aquests problemes millorant la seva qualitat de vida. Perquè com van escriure Carla Calvet Redondo i Elionor Pujol Bateller en un article de La Vanguardia: «Si el que preocupa és dotar o restablir el pacient la capacitat de ser persona en la plenitud del terme, tenim la millor professió del món».

 

Si necessites ajuda, contacta amb una logopeda!

Maria Esperança Anglada Pons

Logopeda col. núm. 07/258