Nadius Digitals

Nadius Digitals

Ús de pantalles i desenvolupament del llenguatge.

Durant l’última dècada ha augmentat l’ús que fem de la tecnologia i en conseqüència de les pantalles, les repercussions d’aquest fet encara estan per veure, i és que el poc temps de vida que tenen algunes d’aquestes, fa impossible d’imaginar els resultats de la seva implementació en el nostre dia a dia. Tot i que a poc a poc van apareixent efectes adversos, sobretot en els fillets nascuts entre el 2012- 2015, també anomenats nadius digitals, a l’haver tingut accés a les pantalles des del naixement.

Actualment, els fillets ja neixen immersos en aquest món digital, veuen als seus familiars i pares amb un mòbil sempre en les mans, açò fa que inevitablement també hi vulguin tenir accés. Si abans ja fèiem un ús excessiu de les pantalles, la crisi del coronavirus, l’ha incrementat, fent que l’ús de les pantalles sigui imprescindible en el nostre dia a dia. Açò té un impacte en el desenvolupament dels fillets, que han deixat de dedicar temps a la interacció socials i el joc per dedicar-lo a estar davant el mòbil, la tauleta, jugant a videojocs o la televisió.

L’ús de les pantalles i desenvolupament del llenguatge:

Els fillets que s’han exposat a pantalles des dels primers anys de vida, tenen una menor interacció emocional amb els seus iguals, interacció necessària per adquirir habilitats com el desenvolupament psicomotor o el desenvolupament del llenguatge. De fet, s’ha establert una relació entre l’ús excessiu de pantalles i els problemes de llenguatge en els fillets.

Per a desenvolupar el llenguatge, és essencial la interacció entre el fillet i l’adult. Els pares i cuidadors són els principals models lingüístics del fillet, que aprengui a xerrar dependrà de la qualitat d’aquestes interaccions. Així, la millor manera d’estimular el desenvolupament del llenguatge és interactuant amb ells, a l’hora de menjar, de vestir-se, de banyar-se, els moments de joc o de lectura. En aquests moments és quan integren informació verbal i no verbal que donarà lloc al desenvolupament de la comunicació i el llenguatge.

Abans de començar a parlar, abans dels dos anys, apareixen els precursors del llenguatge o el llenguatge no verbal: l’atenció conjunta, la mirada, el somriure social i els gestos, aquests donaran lloc al llenguatge verbal, per això, si en aquesta edat passen temps davant les pantalles, estem restant temps a la interacció. S’ha comprovat que els fillets que han estat davant pantalles abans dels dos anys, són més propensos a patir un retard en el llenguatge, sobretot en el llenguatge expressiu, presentant menys vocabulari, i és que les pantalles no ofereixen interacció, o si n’ofereixen no poden substituir la interacció amb els pares, que constantment adapten el seu llenguatge al del seu fill per ajudar-lo a aprendre. També s’ha observat que l’exposició a pantalles abans d’anar a escola, disminueix el nivell d’atenció a classe.

En el dia a dia, els professionals que feim feina amb fillets, també ens hem adonat d’aquestes dificultats i d’aquest canvi generacional, els fillets necessiten més estímuls per mantenir l’atenció, presenten un nivell de comprensió inferior a l’esperat per l’edat, menys vocabulari i poca habilitat per estructurar el discurs, moltes vegades fan ús d’expressions i frases que reprodueixen sense acabar-les d’entendre.

 

Què hi podem fer?

Negar l’accés a les pantalles als fillets és impossible, vivim en un món digitalitzat, a més l’ús de la tecnologia també aporta beneficis, però és important fer un ús responsable limitant el temps d’exposició i triar el millor contingut, a casa podem aplicar les següents recomanacions:

  • Evitar les pantalles abans dels dos anys .
  • Limitar el temps d’ús a menys d’una hora diària.
  • Cercar opcions interactives, fomentar fer activitats en lloc de mirar fixament la pantalla.
  • Seleccionar el contingut: no és el mateix mirar un programa dissenyat perquè el mirin fillets que un youtuber amb un llenguatge col·loquial.
  • Oferir activitats alternatives: jocs en família, sortides o contes.
  • Acompanyar-lo mentre mira algun contingut, igual que si estiguéssiu mirant un conte.
  • Utilitzar el control parental per filtrar i controlar continguts d’internet.

 

Maria Esperança Anglada Pons

Logopeda col. núm. 07/258